TEST YOUR ZOROASTRIAN IQ
ZOROASTRIAN HEROS QUIZ – WHO AM I?

1. I was so strong that with every step I dented the ground I trod on. I prayed to Ahura Mada to take away some of my strength and store it away for a rainy day. By a cruel twist of fate I unknowingly used that strength to kill my own son. I am

a) Zal

b) Rustam

c) Sohrab

 

2. When my love Rudabeh let down her lovely locks so that I could use them as a rope to climb up the fortress walls to enable us to meet in secret in her turreted rooms, I declined to insult her beautiful hair by using it as a ladder. Instead I used my bare hands to scale the fortress walls. I am

a) Zal

b) Rustom

c) Sohrab

 

3. I was a simple blacksmith, poor and illiterate. My back was bent with years, despair had seized my heart, my youth was gone, my children sacrificed to feed a monster tyrant’s bloodthirsty hunger. I rose up in rebellion. I spoke up for truth and justice and I mobilized my fellow Iranian’s to join me in a fight for freedom. I am

a) Jamshid

b) Faridun

c) Kava

 

4. My fellow Persians whom I led from humble conditions to world dominion called me Father. The Greeks whom I defeated called me Ruler and Lawgiver. The Jews to whom I restored their worship celebrated me as the anointed of the Lord. I am

a) Darius

b) Cyrus

c) Cambyses

 

5. I received the title of Pharaoh when I conquered Egypt in 524 BC. I established the 27 th dynasty of the Pharaohs for a period of 124 years. I was the great king of Egypt and the great lord of all lands. I am

a) Alexander the Great

b) Cyrus the Great

c) Cambyses

 

6. I was a weaver by profession. I lived in Bharuch in the 18 th century. I was involved in a dispute over a petty payment with a Muslim. The Muslim falsely accused me of having called him a kafir or infidel. The Nawab of Bharuch ordered my execution unless I repented by converting to Islam. I chose death and became a martyr. I am

a) Homaji Jamshedji

b) Kamaji Homaji

c) Jamshedji Kamaji

 

 

7. I was a poor stone carver who fell in love with a queen. To win the love of my Queen Shirin, I had to chisel my way through a mountain. I was almost done when I believed a false rumour that my beloved was dead. I threw myself off a cliff face into the valley below so that we could be united in death. I am

a) Khushru Parviz

b) Farhad

c) Kobad

 

8. In the 19 th century, I was sent from India to Iran to discover the true situation of our co-religionists there. I found them much reduced in number, harassed and persecuted beyond belief. With financial assistance from wealthy Zoroastrians in India, I helped them set up schools, hospitals and renovate their fire temples. My most significant effort was in getting the oppressive jizya tax levied by Muslims on the Zoroastrians abolished. I am

a) Framji Pandey

b) Manekji Limji Hataria

c) K. R. Cama

 

9. Born in 1825, my family name was Dordi. I was appointed Professor of Mathematics at Elphinstone College in Bombay. Later, I travelled to England and set up my own business in cotton. I founded the London Zoroastrian Association while living in England. I was then offered the prime ministership of the State of Baroda, which I accepted and so returned back to India. Subsequently I became the first Indian to be elected to the British House of Commons where I brought to light the injustices of British rule in India. I am

a) Sir Muncherjee Bhownagree

b) Dadabhai Naoroji

c) Sir Pherozeshah Mehta

 

10. I was born into a priestly family in Navsari. I was invited to the Mogul court of Emperor Akbar in the 16 th century where I expounded the tenets of the Zoroastrian faith and participated in the religious debates held at Fatehpur Sikri. Akbar was so impressed with my exposition of the Zoroastrian religion that he instructed me to consecrate and installed a sacred fire at court. The Emperor also abolished the hated jizya tax and granted freedom of worship to all. I returned to Navsari where a proud Zoroastrian community nominated me andmy descendants to be their Dastur or highpriest in perpetuity. I am

a) Dastur Meherji Rana

b) Dastur Mulla Kaus

c) Dastur Neryosangh Dhaval

 

 

ANSWERS

1. b 2. a 3. c 4. b 5. c 6. b 7. b 8. b 9. b 10. a

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Find the words on the right in the puzzle below:

P

R

B

Z

O

H

A

K

H

M

K

S

F

D

E

M

A

V

A

N

D

U

K

Z

Q

D

J

U

R

R

U

S

T

A

M

Y

A

Z

D

A

N

U

A

T

U

I

R

A

N

L

M

V

U

S

H

T

A

N

J

V

T

U

R

A

N

L

S

N

H

C

R

A

Z

A

W

G

G

M

F

A

H

U

R

A

M

A

Z

D

A

I

E

A

M

E

S

H

A

S

P

E

N

T

A

S

R

A

S

H

N

A

H

A

N

D

H

B

O

I

D

K

T

N

T

I

G

D

H

A

T

H

D

F

I

R

E

A

D

B

Q

P

S

I

R

U

M

B

A

R

S

I

M

U

R

G

N

A

N

K

A

V

A

H

U

K

H

T

A

H

B

ZOHAK
HUMATA
DEMAVAND
SAM
RUSTAM
FARIDUN
AHURAMAZDA ATASH
AMESHASPENTAS JAMSHID
FIRE
IRAN
SIMURG
TURAN
KAVA
ZEND
HUKHTA
SOHRAB
ZARATHUSHTRA ABTIN
MAGI
YAZD
ZAL

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Find all the words of the ahunavar in the word jumble below:

P

V

B

L

M

N

H

V

A

S

K

C

Y

A

T

H

A

X

A

A

H

H

H

H

C

I

A

T

H

A

C

N

U

Y

S

J

U

R

A

T

U

S

H

G

R

A

H

L

Z

Y

I

M

D

H

A

H

A

O

A

V

R

O

M

L

U

A

U

E

I

T

T

A

K

V

C

H

I

T

M

U

J

H

H

S

A

A

N

G

H

E

U

S

H

A

R

T

S

M

A

N

A

N

G

H

O

N

E

A

D

A

Z

D

A

A

D

R

D

A

M

R

Y

H

P

M

A

Z

D

A

I

N

C

E

D

R

E

G

U

B

Y

O

M

A

H

M

E

W

D

A

D

A

T

N

K

M

A

L

 

 

 

 

 

 

 

 

 

:: back | home | zav ::

 

 

 

Quizes